Da Vikings bortedrakt var en reklame-t-skjorte

Viking spiller ikke lenger i Adidas, for første gang siden 1974, men visste du at da Viking spilte bortekamper mot lag i blått i 2007, var det med drakter ikke laget av Adidas, men levert fra et reklamebyrå?

Da jeg først så Vikings hvite andredrakt i 2007-sesongen, syntes jeg den var ren og fin, men at den ble til dels ødelagt av alle reklamelogoene – slik omtrent alle norske drakter blir. Jeg reflekterte ikke mer over drakten, men stusset over at den ikke kom for salg.

Peter Ijeh i aksjon i Vikings reklame-t-skjorte i 3-1-seieren borte mot Vålerenga i 2007.

Da jeg i januar 2008 var på reportasjetur for å følge Viking i Rio, kom sannheten fram under en samtale med Vikings materialforvalter Henry Hinna:

Da Viking før 2007-sesongen leverte draktene inn til godkjenning hos NFF, ble andredrakten fra Adidas rett og slett underkjent! Begrunnelsen var at det var for mye mørkeblå striper i drakten, den var altså ikke hvit nok. Gode råd ble da dyre, for Adidas kunne ikke levere nok hvite drakter i et annet design like før seriestart.

Løsningen ble dermed at et lokalt reklamebyrå leverte hvite t-skjorter i polyester, og med Adidas’ og NFFs godkjenning ble alle de nødvendige logoene trykket på. Resultatet ble en ren og fin drakt som ingen supportere kunne kjøpe i butikken.

Hva så med resultatene med disse reklame-t-skjortene? Varierende, for å si det forsiktig. At Viking tok bronse det året, forteller vel det meste om at all verdens fukttransportering og andre finesser i Adidas-draktene ikke har så veldig mye å si for resultatene.

De hvite draktene ble brukt i disse seriekampene i 2007 (Viking nevnt først): Strømsgodset (B, 2-1), Stabæk (B, 1-2), Vålerenga (B, 3-1) og Sandefjord (B, 1-4). I tillegg vet jeg også om at den hvite drakten ble brukt i kampen mot Botafogo i Rio i januar 2008, som endte med 0-4-tap.

Året etter hadde Adidas ordnet en skikkelig fin andredrakt med V-hals, en av de fineste hvite Viking-draktene de siste årene. Muligens var det for å veie opp for flausen fra året før?

Hva skjedde så med de underkjente Adidas-draktene? De ble lagt ut for salg i Viking-butikken våren 2007, så det er en del Viking-supportere som nå går rundt med noen virkelige klenodier – sannsynligvis uten å vite om det…

Ser du forskjellen? Martin Fillo jubler i 2008 mot Molde i drakten som kom i 2008, mens Alexander Ødegaard har 2007-drakten...

Stikkord: , ,

Kategorier: Adidas, Design, Eliteserien, Fotballdrakter

Forfatter:Eivind Aarre

Frontsjef Aftenbladet.no, driver i tillegg som draktblogger. eivind.aarre@gmail.com Twitter: @eaarre

rss, twitter, facebook, flickr

Abonner på RSS, følg oss på twitter, facebook og flickr!

4 kommentarer den “Da Vikings bortedrakt var en reklame-t-skjorte”

 1. Thorvald
  23. februar 2011 kl. 15:13 #

  Kult! Dette visste jeg ikke!

 2. 6. mars 2011 kl. 04:04 #

  Visste det var et eller annet med bortedrakten i 07 som var annerledes enn den de solgte. Nå syns jeg synd på meg selv at jeg ikke kjøpte den 😦

 3. Fygaren
  10. mars 2011 kl. 21:34 #

  Jeg angrer litt på at jeg ikke kjøpte den som var ute for salg, men for å være ærlig, den så helt forferdelig ut. Det passet ikke i det hele tatt. Den rene «t-skjorta» er mye flottere. Jeg var generelt sett meget godt fornøyd med bortetrøyene de siste årene av Adidas. Hjemmetrøyene var veldig «hit & miss», men bortedrakter, det traff de på.

 4. Anonym
  11. mars 2011 kl. 23:37 #

  Hehe, flause av Henry Hinna eller? Gitt Ødegaard feil drakt mot Molde 🙂

si din mening

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: