Pumas afrikanske genistrek

Puma er tilbake i toppform. Det kan jeg konstatere etter at deres 11 afrikanske landslagsdrakter nylig ble presentert:

Denne bildekrusellen krever javaskript.

OBS: Burkina Fasos bilde er ulikt de andre fordi Puma ikke har drakt med nasjonens logo ute på sine nettsider, mens Egypt-drakten ikke var med under Pumas offisielle presentasjon.

Her har Puma brukt et grunndesign helt eksemplarisk. Til Afrika-mesterskapet for to år siden ble det valgt grunndesign og løsninger som ble litt for like og kjedelige. Dette syntes tydeligvis Puma selv også, for denne gang har ansvaret for draktenes utseende blitt gitt til lokale designere Puma har blitt kjent med gjennom sitt design-program i Afrika, som kalles CAN (Creative African Network). Passende nok ble draktene lansert på design-museet i London nylig, og det er nå en utstilling om draktene som henger der fram til 27. november.

Ni av draktene presentert, sammen med sine designere. Her mangler Algerie og Egypt.

Bare fem i Afrika-mesterskapet

Dessverre for Puma er det bare fem av draktene som blir vist fram under Afrika-mesterskapet i Gabon og Ekvatorial-Guinea fra 21. januar til 12. februar 2012, siden kun Gabon, Senegal, Burkina Faso, Elfenbenskysten og Ghana er kvalifisert av Puma-lagene. Egypt, Algerie, Kamerun, Sør-Afrika, Togo og Namibia og deres flotte drakter må altså være utenfor og se på fotballfesten.

Resultatet på alle de 11 draktene er uansett slående – jeg liker særlig godt medaljene/rosettene på Namibias drakt og den flotte løven på Kamerun-drakten. I Algeries drakt er for eksempel geometriske former og figurer sentrale i islam tatt med i designet, mens det i Egypts drakt er tatt med symboler en forbinder med tidsperioden da pyramidene ble bygd. Her har designerne med andre ord fått boltre seg fritt innenfor rammer Puma har gitt, litt som på de vellykkede Adidas-draktene til Lyon og Marseille jeg har skrytt av tidligere. En kan også se at passformen er tettsittende – som seg hør og bør.

Hvem er best?

Jo, det blir moro å se Afrika-mesterskapet neste år – ikke minst grunnet de flotte draktene! Personlig holder jeg altså en knapp på Namibia og Kameruns drakter. Du kan gi din stemme til den fineste drakten nederst!

Du finner mer om historien bak de nye afrikanske landslagsdraktene på Pumas nettside. Du kan også lese den enkelte designers tanke bak drakten her. (Egypt er av en eller annen ukjent grunn ikke med på Pumas presentasjon.)

VIDEO om lanseringen ser du her: Puma om de nye draktene

VIDEO om prosessen bak vertslandet Gabons drakt: Kunstneren Owanto om å lage Gabons drakt

Stikkord: , ,

Kategorier: Design, Fotballdrakter, Internasjonal, Puma

Forfatter:Eivind Aarre

Frontsjef Aftenbladet.no, driver i tillegg som draktblogger. eivind.aarre@gmail.com Twitter: @eaarre

rss, twitter, facebook, flickr

Abonner på RSS, følg oss på twitter, facebook og flickr!

Ingen kommentarer så langt.

si din mening

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: