Hvordan ødelegge en drakt

Jeg kommer ikke til å vurdere draktene i årets norske 1. divisjon. Det vil bli urettferdig overfor klubber der økonomien gjør at draktene først og fremst blir plasser der sponsorer skal profileres, og der grunndesign florerer.

Likevel vil jeg komme med noen betraktninger om HVORDAN sponsorene blir profilert. Her er det mye å gå på. Mye. Se bare hvordan Hønefoss har radbrukket det som i bunn og grunn er et stilig forsøk:

OK, designet med diagonalstriper er ganske oppbrukt av Umbro nå, men det funker fortsatt bra. Se hvor fin og ren drakten til høyre er. Så kommer alle sponsorlogoene. I alle slags farger, med Leiv Vidars pølser som den mest dominerende. Og til og med med en sponsorlogo oppå en av de diagonale stripene!

Et minstekrav bør være å prøve å holde sponsorlogoene i de naturlige fargene, som svart og grønt i dette tilfellet. Men i 1. divisjon har dessverre sponsorene stor makt, og da blir draktene deretter.

Sandnes Ulfs markedssjef sier at han synes de har klart å fortsette trenden med å holde drakten renest mulig. Døm selv:

Hvis dette er en markedssjef sin ide av en ren drakt, lurer jeg på hvordan han vil vurdere en rotete drakt. Også her skjemmes en egentlig ganske fin drakt av noen unødvendige hvite felt på skulderen, og ikke minst sponsorlogoer i alle forskjellige farger. Rørleggerfirmaet på skuldrene er nok veldig fornøyd, for det er logoen du ser klart best.

Sandnes Sparebank-logoen er også for dominerende, siden den har et stort ovalt felt rundt. Når i tillegg skriften er så liten at de fleste ikke vil se hva det står der, er det bae et uromoment på drakten, som verken sponsor eller supportere bør være fornøyd med.

Og når det gjelder Brynes nye selvlysende andredrakt, har jeg kun en positiv ting å si: Spillerne vil i hvert fall se hverandre i år… Resten kan dere tenke dere selv.

Har dere noen tanker om årets drakter i 1. divisjon, er kommentarfeltet åpent!

Stikkord: , ,

Kategorier: 1. divisjon, Design, Fotballdrakter, Legea, Nike, Umbro

Forfatter:Eivind Aarre

Frontsjef Aftenbladet.no, driver i tillegg som draktblogger. eivind.aarre@gmail.com Twitter: @eaarre

rss, twitter, facebook, flickr

Abonner på RSS, følg oss på twitter, facebook og flickr!

9 kommentarer den “Hvordan ødelegge en drakt”

 1. Olaus Nag
  29. mars 2011 kl. 21:30 #

  Nok en gang bommer Aarre totalt i sin vurdering. Ikke nok med at han kåret Sogndal-drakten til den styggeste i eliteserien, men hva har han imot Leiv Vidar? Alle vet at gult er kult, og pylselogoen frisker opp en ellers døll drakt.

  Det samme gjelder Brynes fortreffelige valg av bortedrakter i år. Spesielt liker jeg samspillet mellom det blå Nordea-merket og kaskaden av Vegvesen-poesi.

 2. Henrik Steinnes
  29. mars 2011 kl. 22:00 #

  Molde har vel samme bortedrakt som Bryne?

 3. Kurt Esp
  29. mars 2011 kl. 22:01 #

  Helt ening i det du sier, man må i det minste prøve å ha de samme fargene som klubben bruker. Det hvite på Sandnes drakten ser merkelig ut, mens bortedrakten til Bryne er noe av de styggeste jeg har sett på lenge.

 4. Mr.L
  30. mars 2011 kl. 07:48 #

  Det er selvfølgelig viktig å gi sponsorene «value for the money» og det tror jeg ligger i høysete for de aller fleste lagene i verden (utenom Barca).
  At Sandnes gir sponsorene denne verdien for markedsføringen er helt greit,
  og vi slipper i alle fall å se på 11 spillere som ser ut som levende reflekser på bortebane!
  Mjøndalen – det er STYGG drakt det!!!

 5. Magnus Aasheim Andersen
  30. mars 2011 kl. 14:37 #

  Hønefoss drakt er som du sier i utgangspunktet en kul drakt som blir ødelagt av sponsorfarger. Er det forresten pålagt at tidligere Diadora brukere må gå over til Legea? Ser at både Lillestrøm og Hønefoss har skiftet..

  Folk klager på refleksfargede drakter. Jeg har alltid likt dette fordi det er «så stygt at det blir kult»

 6. Ulf Mann
  1. april 2011 kl. 08:03 #

  Da jeg så denne Sandnes Ulf drakten avbildet i vinter, tok jeg det som en fremskyndet aprilspøk.
  Blogger tar opp de verste sakene; disse hvite skulderpartiene på drakten og Sandnes Sparebank logoene.
  Fra å ha en av de klart peneste draktene i fjor, ser det nå ut som det er karneval i byen. Når det er sagt, er det den nye modellen til Nike med de hvite skuldrene som må ta den verste støyten i mine øyne.

 7. Steffen
  3. april 2011 kl. 12:49 #

  Den til Hønefoss var jo meget lekker helt til reklamene kom og voldtok hele designet! Husker den Leiv vidar-reklamen fra fjorårets tippeliga som en av de aller grelleste. Det må det jo bli med en logo inni en logo.

  (Har ikke noe imot Leiv Vidars pølser forresten, heller tvert imot)

 8. Anita
  4. april 2011 kl. 21:39 #

  Done!:)

 9. Lise Hagen
  6. april 2011 kl. 19:44 #

  Det rare er at amerikanske hockey, fotball og baseball drakter er helt frie for reklame! Skulle ønske vi kunne fått til noe liknende i Europa. Man ser jo ut som en idiot om man ifører seg f.eks. en norsk fotball drakt. For ikke å snakke om hockey. Ser jo ut som en Europris reklame brosjyre.

si din mening

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: