Eliteseriedraktene 2011: VIF topper

Vålerenga topper Draktbloggens kåring av eliteseriens fineste drakter, tett fulgt av Viking og Strømsgodset.

I kåringen legges følgende kriterier til grunn:

Originalitet (Hvor mange andre lag har lignende design)

Draktens utseende (Hvor fin er draktens design)

Støy fra sponsorlogoer (Mengde og farger spiller inn her)

Det er kun lagenes førstedrakter som er vurdert, og jeg vil understreke at denne kåringen er strengt subjektiv. Kommentarfeltet er åpent for innvendinger.

UMBRO-TYRANNIET

Generelt vil jeg si at nivået på årets drakter er veldig spredt, mellom fire fine og 12 ganske ordinære drakter. Draktbloggen støtter som dere sikkert har skjønt drakter som er spesialdesignet for den enkelte klubb, i så henseende er det tragikomisk å se hvordan de 7 Umbro-klubbene i eliteserien opptrer. Fem – 5(!) – klubber har det samme grunndesignet, og det er i tillegg ganske stygt, som jeg vil komme tilbake til. I tillegg kommer to klubber som spiller med gamle Umbro-design, noe som ikke gjør saken bedre.

1. VÅLERENGA – Adidas

Her stemmer det meste. Adidas har inngått et tett samarbeid med klubben og Klanen, og fått fram en spesialdesignet drakt som virkelig sier fra at dette er Vålerenga. Det trekker opp at draktene også finnes i den tettsittende Techfit-varianten. Det som gjør denne drakten til en vinner foran Viking, er at det kun er én sponsorlogo på fronten av drakten. Vålerengas holdning til sponsorer på skuldrene er et eksempel til etterfølgelse.

Vålerengas førstedrakt, midten, er eliteseriens fineste.

2. VIKING – Diadora

Tidligere har jeg gitt denne drakten terningkast 6, så jeg har sagt det meste om denne. Fin passform, fiffige detaljer og en rimelig sober bruk av sponsorlogoer gjør at denne er helt i toppen.

Vikings drakt slår Strømsgodset på grunn av flere detaljer og mindre støy fra sponsorlogoene.

3. STRØMSGODSET – Diadora

Drakten er laget over samme lest som Vikings, men noen små forskjeller er det, som i kragen og avslutningen av ermene. Tallene er heller ikke spesiallaget på samme måte som Vikings. Drakten havner bak Viking på grunn av noen svært støyende sponsorlogoer på skuldrene og midt foran på drakten. Den grønne Kiwi-logoen skjærer i øynene.

Kiwi-logoene på Godset-drakten skjærer i øynene.

4. BRANN – Kappa

Brann er nå eneste Kappa-lag igjen i eliteserien, og årets drakt er nok en stødig variant fra det italienske merket. Jeg skjønner ikke helt vitsen med de hvite feltene på sidene, drakten hadde blitt enda bedre hvis en holdt den helt rød. Sponsorlogoene trekker også ned.

En del hvitt som er overflødig på Branns drakt.

5. STABÆK – Puma

Ingen store forandringer fra fjorårets drakt, nytt av året er en McDonald’s-logo foran på brystet som skjærer i øyet. Gulfargen gjør den litt vel tydelig.

Den gule McDonald's-logoen blir vel dominerende på Stabæk-brystet.

6. ROSENBORG – Adidas

Rosenborg kjører samme drakt som i fjor, og skal ha pluss for å tilstrebe renhet med blant annet at Rema 1000-logoen ikke er brukt i sine originale farger, men brukes i svart. Passformen er overraskende vid i forhold til Vålerenga, neste gang designet skiftes bør også RBK skifte over til Formotion/Techfit-drakter.

Det må være lov å håpe på mer tettsittende Rosenborg-drakter neste år.

7. LILLESTRØM – Legea

Lillestrøm har skiftet fra Diadora til Legea, men drakten har ikke fått store forandringer. Det er brukt en grunndesign fra det nye merket, og i tillegg er sponsorlogoene holdt i farger som ikke hører hjemme der, som det blå i Nordea-logoen. Dermed holder det bare så vidt til plass på øvre halvdel.

LSK-drakten skjemmes av dominerende sponsor-logoer, som den blå Nordea-logoen.

8. ODD – Adidas

Odd har gjort en umerkelig endring på drakten i år, med at alle striper utenom Adidas-stripene er borte. Det gjør ikke drakten så mye bedre, for inntrykket er at stripene er borte for at sponsorene skal bli mer synlige. Trekk for at sponsorlogoer ikke holdes i svart, og for en krage som var mest in på 70-tallet.

Frode Johnsen i en drakt med krage fra 70-tallet.

9. TROMSØ – Puma

Har brukt et nytt grunndesign fra Puma med to diagonale striper over brystet. Er det noe denne drakten ikke trengte, var det enda flere striper. Alle håp om en ren og fin drakt blir i tillegg ødelagt av den enorme blå sponsorlogoen foran på drakten. En typisk middelmådig eliteseriedrakt.

En forferdelig blå sponsorlogo foran på drakten trekker ned for Tromsø.

10. AALESUND, FREDRIKSTAD, HAUGESUND, MOLDE, START – Umbro

Jeg velger å dele denne plassen mellom fem lag, siden alle fem har samme grunndesign fra Umbro. Når designet i tillegg er gammeldags, med en ganske vid passform og Umbro-diamanter på skuldrene og buksene som det lukter 70-tall av, må dette bli i bunnsjiktet. Det overrasker meg at klubber som Molde og Start ikke får Umbro til å gjøre en større innsats for å lage unike drakter for dem. Umbro har jo laget drakter helt i verdensklasse for lag som England og Manchester City, og med Ole Gunnar Solskjær tilbake i Molde burde klubben kunne ha spandert på seg en Tailored-variant som fort kunne blitt en bestselger.

Aalesund, Fredrikstad, Haugesund, Molde og Start har alle samme grunndesign i år.

15. SARPSBORG 08 – Umbro

Sarpsborg har rykket opp i eliteserien, det har ikke drakten. Samme design som de to siste sesongene. Litt særpreg med den hvite stripen ned drakten, men det ødelegges av den dominerende sponsorlogoen.

Fin tanke med hvit stripe ned drakten, men den ødelegges av sponsorlogoen.

16. SOGNDAL – Umbro

Her er det meste feil. Et gammelt og utgått Umbro-design, posete passform, og i tillegg røde sponsorlogoer på hvit bunn. En drakt som hører hjemme i 1. divisjon – der havner kanskje laget også etter sesongen.

Røde sponsorlogoer på hvit drakt blir feil, feil, feil.

Stikkord: , , ,

Kategorier: Adidas, Design, Diadora, Eliteserien, Fotballdrakter, Kappa, Legea, Nike, Puma, Umbro

Forfatter:Eivind Aarre

Frontsjef Aftenbladet.no, driver i tillegg som draktblogger. eivind.aarre@gmail.com Twitter: @eaarre

rss, twitter, facebook, flickr

Abonner på RSS, følg oss på twitter, facebook og flickr!

12 kommentarer den “Eliteseriedraktene 2011: VIF topper”

 1. Magnus Aasheim Andersen
  21. mars 2011 kl. 15:40 #

  Jeg er faktisk helt enig med deg i denne kåringen. Vålerengens drakt er stilren og fin, kun iført brystlogo. Hadde Viking hatt lik med hvite striper istedenfor rød kun iført «Lyse» mens vi fortsatt hadde Adidas ville det vært en nydelig drakt.

  Nå er jeg dog glad for at Viking fikk Diadora når mann ser resultatet. Hadde de bare holdt seg til kun hovedlogo

  Lillestrøms drakt er etter min mening også blandt de lekreste, men som du poengterer er sponsortrykket ødeleggende..

  (Jeg sitter med en liten drøm om at Viking ved kontraktslutt bytter ut «Lyse» . Så sant det blir til det bedre. Hadde f.eks vært morsomt å fått Viking redningstjeneste som hovedsponsor, slik som Start en gang hadde Start.no

 2. Henrik Steinnes
  21. mars 2011 kl. 23:24 #

  Syns ikkje at ein fotballklubb burde ha McDonald’s som draktsponsor

  • Espen
   22. mars 2011 kl. 08:26 #

   hva med Carlsberg, o.l da…? 🙂

   • 30. mars 2011 kl. 22:12 #

    Det er bedre å ha en hvit/annen passende farge Carlsberg logo (som egentlig kan være fin) enn en stygg gul m som gir assosiasjoner til rotter på kjøkkenet …

 3. Johannes19
  22. mars 2011 kl. 01:37 #

  Hei.
  Fin liste, men ville byttet strømsgodset med Brann.

 4. Espen
  22. mars 2011 kl. 08:26 #

  Ingenting slår River Plate og Peru sin landslagsdrakt 🙂

 5. 22. mars 2011 kl. 10:53 #

  Jeg er enig med deg i denne kåringen 🙂
  Men nå er jeg «innbarka» enga supporter og da, så det skulle vel kanskje bare mangle…???

 6. 23. mars 2011 kl. 08:17 #

  Jeg må si at jeg liker Sarpsborgs drakt mye bedre enn en 15. plass! De gir jo assosiasjoner til både Ajax og PSG – og disse klubbene har jo heller ikke «løst problemet» med at reklamen ødelegger stripa. Det må man vel bare leve med, med mindre logoen kan passe inni stripa eller noe slikt?

  Tar du Addecoen også? 😀

 7. Mathias
  1. april 2011 kl. 17:13 #

  Hva er galt med rød sponsor i hvit bakgrunn?!
  Sogndal (me T. A. flo ) opp et par hakk, mens personlig syns jeg start skal på bunn. kjedelig drakt. Enga sin drakt er egentlig ikke veldig spesiell eller oppriktig perfekt, mener at den trenger et par flere detaljer, selv om de har gått for et stilrent design. Vikingdrakta har kanskje litt for mange detaljer, ellers er logoene ok 🙂

  • Steffen
   3. april 2011 kl. 12:57 #

   Er enig i at Start-drakta i utgangspunktet er kjedelig, men reklamene går i hvert fall sømløst i designet, noe som ikke kan sies om mange av de andre klubbene. Sjekk ut den nye helsvarte bortedrakta til Start…den var seriøst rå!

   Er enig i at Vålerenga har den fineste drakta i år, selv med den übergrelle telenor-logoen på armene.

   Ellers mener jeg at Sarpsborgs drakt ser veldig bra ut. Liker den stripa og det generelle intrykket.

 8. Aleksander
  1. april 2011 kl. 17:30 #

  Synes Rosenborg drakta er finere enn både Stabæk og Godset sin, men enig i seierherren….

 9. Anita
  4. april 2011 kl. 21:48 #

  Enig om førsteplassen du har kåra (og legg merke til at du har samme smak som Costume-redaktøren), men, som Ingeborg Helgdal sa: hjerta telle meir! FKH!!!

si din mening

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: