En ekte rosablogg

Valentinsdagen går mot slutten. Jeg rekker akkurat å lage en liten blogg om en av fotballens mer feminine sider, nemlig rosa som draktfarge. Rosa har historisk sett vært en lite brukt farge på fotballdrakter, rett og slett fordi det har blitt sett på som noe som ikke passet for mandige, tøffe gutter. De siste årene har rosa imidlertid blitt en motefarge, og som vanlig ellers, har dette også spredd seg til fotballen.

I denne gjennomgangen har jeg valgt å se bort fra rene rosagimmicker, som Follo og Oldham, som spilte med rosa i enkeltkamper for kreftsaken, og Sogndal, som i 2008 spilte i rosa fordi de ville skille seg ut. Draktfarger som bare kommer farende inn i hodet til en eller annen markedsmann har jeg lite til overs for.

DE VELLYKKEDE

Palermo

Laget fra Sicilia er kanskje det minst motebevisste av lagene i denne oversikten, rett og slett fordi rosa og svart alltid har væt klubbens farger. Loto har de siste årene laget rene, fine drakter, og jeg var så heldig å finne en utgave uten sponsor da jeg var der i 2004. Luca Toni ble et siciliansk ikon i denne drakten.

Juventus

Hadde det ikke vært for en tur til Nottingham i 1904, kunne dette lett vært førstedrakten til Juventus. En av klubbens ledere så Notts County og deres svarte og hvite striper, og det gikk ikke lang tid før Juventus spilte i like drakter. Dermed er det helt lov når Juve med jevne mellomrom bruker rosa på sine reservedrakter. Denne Kappa-varianten fra 90-tallet er en av de bedre.

Espanyol

Denne drakten er nok på grensen til å være gimmicky, men den funker som bare det. En sjelden fin drakt av merket Uhlsport, som er mest kjent for sine keeperhansker. Dette er andredrakten i 2007/2008-sesongen, og ble brukt en del ganger på grunn av kollisjoner med deres blå og hvite striper. Drakten har et lite polo-preg over seg, og det gjør den i mine øyne enda bedre.

DEN FORFERDELIGE

Everton

Evertons supportere og ikke minst spillere må ha gispet av forferdelse da denne drakten ble presentert i fjor sommer. En titt på terminlisten, som viste at laget måtte skifte til denne i en del kamper, gjorde det sikkert ikke lettere. Den skrikende rosa-fargen skjærer skikkelig i øynene. Drakten kunne fungert i en engangskamp til inntekt for kreftsaken, men i en hel sesong blir dette alt for mye – eller over the top, som en ville sagt i England. I en Everton-kamp borte mot et lag i blått mener jeg å ha sett at laget spilte i hvite bortedrakter, sikkert til spillernes store lettelse.

IKKE-FOTBALL-DRAKTEN

Stade Francais

Det som gjør denne drakten spesiell, er at den brukes av det franske rugbylaget Stade Francais. Siden klubbens eier Max Guazzini i 2005 innførte en rosa botedrakt, har Adidas brukt lagets drakter til å forskyve grensene for hvordan rugbydrakter kan se ut – med blant annet masse mønster , blomster og andre elementer en ikke akkurat forbinder med 30 menn som kjemper om en oval ball i gjørma. Fungerer det? Tja, dette er såpass outrert at det kan gå. Men jeg vtiler på at spillerne var så veldig åpne for disse fargene da de ble introdusert!

HAR DU ANDRE ROSA DRAKTER Å DELE MED DRAKTBLOGGEN? SKRIV I KOMMENTARFELTET!

Stikkord: , , ,

Kategorier: Adidas, Design, Fotballdrakter, Internasjonal, Kappa, Le Coq Sportif, Lotto, Premier League, Uhlsport

Forfatter:Eivind Aarre

Frontsjef Aftenbladet.no, driver i tillegg som draktblogger. eivind.aarre@gmail.com Twitter: @eaarre

rss, twitter, facebook, flickr

Abonner på RSS, følg oss på twitter, facebook og flickr!

One Comment den “En ekte rosablogg”

  1. Henrik Steinnes
    16. februar 2011 kl. 18:14 #

    Everton har kutta ut den rosa drakten heilt nå. Har kje sett an siden slutten av oktober/november. Godt å få an vekk

si din mening

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: