Vår tids sykkelbukser

Husker du sykkelbuksene, som ”alle” toppspillere måtte ha på under shortsen rundt 1990? Vår tids sykkelbukser er uten tvil de langermede, tettsittende undertrøyene som spillere har på under drakten.

Carlos Tevez sverger til undertrøye.

Carlos Tevez sverger til undertrøye.

Hvor moten med sykkelbuksene eller undertrøyene kom fra, er det ikke lett å peke på. Men at tv-sendte toppkamper har bidratt til å spre begge fenomenene, er det liten tvil om. Særlig etter VM i Italia i 1990, var det mange spillere som plutselig fikk et veldig behov for å beskytte lysker og lår ekstra med tettsittende bukser. I løpet av noen år var ikke behovet like stort, og da hadde også de fleste lag begynt å spille med lengre shorts. Ingen ville se sykkelbuksene likevel, og den trenden forsvant etter hvert.

En liten periode på 90-tallet var det snorkeplaster på nesen som gjaldt, men nå er det altså tettsittende undertrøyer som er tingen.

De fleste toppspillere har ofte et plagg under drakten, og i 2004/2005 kom for eksempel Nike med en hel serie med ”under garments”, frontet av en rekke stjerner. Disse stjernene måtte vise dette fram i kamp, og slik tror jeg trenden begynte.

Det ser ikke alltid like vakkert ut, som de gangene der drakten eller undertrøyen er plukket ut i en litt for stor størrelse. Posete drakt over tettsittende undertrøye gir et litt uprofesjonelt preg, spør du meg.

Rent designmessig er det også liten tvil om at undertrøyer passer best når de ikke kolliderer for mye med designet på selve drakten. Wayne Rooney skulle tydeligvis markedsføre en ny undertrøye i en United-kamp, men en trøyen hadde alt for mye svart på ermen, og det så ikke pent ut sammen med drakten.

Englands røde andredrakt er også vakker, men avslutningen på ermet, et bredt hvit bånd, får først og fremst spillerne til å se ut som julenisser, mens det også ser lite heldig ut med kortermet drakt og tettsittende undertrøye. Dette er en vesentlig detalj det er merkelig at Umbro har oversett.

Ashley Cole, til høyre, iført den lite vellykkede røde England-drakten over en rød undertrøye.

Ashley Cole, til høyre, iført den lite vellykkede røde England-drakten over en rød undertrøye.

Liverpools Lucas og Raul Meireles har valgt forskjellige løsninger når de skal spille med lange ermer.

Liverpools Lucas og Raul Meireles har valgt forskjellige løsninger når de skal spille med lange ermer.

Hvorfor bruker ikke spillerne heller bare langermet drakt? Et godt spørsmål, jeg er dessverre ikke i posisjon til å svare på det. Det kan være spillerne føler seg mer komfortable i undertrøyene, men dette er smak og behag. Alle spillere gjør ikke som Wayne Rooney og Carlos Tevez.

Adidas kom i fjor med sitt svar på undertrøye-trenden – å bruke samme teknologi for å lage selve drakten. Techfit-draktene til for eksempel Liverpool, Chelsea og Argentina har gjort underplagget overflødig, selv om en spiller som Lionel Messi fortsatt ikke bruker den tettsittende varianten i Argentina-drakt.

Hva synes dere om undertrøye-trenden? Vil den forsvinne like fort som sykkelbuksene?

Stikkord: , , , , ,

Kategorier: 1. divisjon, Adidas, Design, Eliteserien, Fotballdrakter, Internasjonal, Nike, Premier League, Umbro

Forfatter:Eivind Aarre

Frontsjef Aftenbladet.no, driver i tillegg som draktblogger. eivind.aarre@gmail.com Twitter: @eaarre

rss, twitter, facebook, flickr

Abonner på RSS, følg oss på twitter, facebook og flickr!

3 kommentarer den “Vår tids sykkelbukser”

 1. 13. mars 2011 kl. 01:01 #

  Jeg foretrekker å spille med langermet trøye fremfor undertrøye. Men da vi ikke hadde mulighet til å få langermede trøyer måtte jeg ta til takke med undertrøye. Annerledes, og jeg foretrekker vanlig langermet. Håper Vikings Diadora trøyer blir tilgjengelige med lange armer 🙂

 2. Snøfte
  15. mars 2011 kl. 19:33 #

  Smak og behag. Spiller med litt forskjellig jeg 🙂

 3. Øyvind
  14. juli 2011 kl. 23:47 #

  Tror compression utstyr skal hjelpe med å forebygge skader. Jeg bruker compression shorts fra Nike hver gang jeg trener og har ikke fått en eneste strekk etter det, var plaget med det før.

si din mening

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: