Tottenham startet det hele

Denne gang går jeg 31 år tilbake i tiden for å hylle drakten som i det hele tatt fikk meg interessert i drakter, og som også startet draktrevolusjonen i engelsk fotball: Tottenhams ikoniske hjemmedrakt fra 1980/81-sesongen:

Ricardo Villa jubler for seiersmålet i FA-cupfinalen 1981.

Jeg husker selv at jeg var ti år da jeg så denne drakten for første gang – trolig i en eller annen tippekamp eller i et bilde i Fotballavisen. Selv i den alderen skjønte jeg at dette var en spesiell drakt, en tidløs og klassisk drakt som sa fra om hvordan framtiden i draktdesign skulle bli. Dette var noe annet enn de litt kløete bomullsdraktene med store krager og posete passform som var normen på 70-tallet.

Hva er det som gjør denne drakten så spesiell? I tillegg til det skinnende polyester-stoffet, er det enkelheten i designet. Det er kun stripene i kragen og avslutningen på ermene som gjør at designet ikke er helt hvit. I tillegg er det kun Le Coq Sportif-logoer på ermene, og det gjør at Spurs-logoen blir stående alene på fronten – slik det skal være. Tottenham fikk heller ikke draktsponsor før 1983, og det bidrar også til at drakten blir enda mer ren og fin. Den eneste skriften på drakt, bukse og strømper er faktisk kun Le Coq Sportif-bokstavene på logoene på ermene, og da kan en trygt kalle dette en ren og fin drakt.

Le Coq Sportif var noe nytt i engelsk fotball da Tottenham kom med denne drakten, og med sine skinnende polyester-drakter skapte de en mote som de mer tradisjonelle merkene som Umbro og Adidas måtte følge etter.

Eller som John Devlin skriver i sin glimrende bok «True Colours» (en gjennomgang av britiske klubber og landslags drakter fra 1980 til 2005):

«Le Coq Sportif led the way in kit design in this period and this Spurs strip is a typical example»

I første halvdel av 80-tallet resulterte Spurs-drakten i at flere av de andre store klubbene fulgte opp med klassiske drakter, før ting begynte å gå nedover fra ca. 1988 og fram til midten av 90-tallet.

Men i 1980 traff i hvert fall Tottenham blink med sin nye drakt. I første sesong med drakten gikk også laget hen og vant FA-cupen, etter Ricardo Villas flotte solomål i omkampen i finalen mot Manchester City.

SE SPURS-DRAKTEN I AKSJON I FA-CUP-FINALEN 1981 HER:

Stikkord: , ,

Kategorier: Design, Fotballdrakter, Le Coq Sportif

Forfatter:Eivind Aarre

Frontsjef Aftenbladet.no, driver i tillegg som draktblogger. eivind.aarre@gmail.com Twitter: @eaarre

rss, twitter, facebook, flickr

Abonner på RSS, følg oss på twitter, facebook og flickr!

One Comment den “Tottenham startet det hele”

  1. 17. oktober 2011 kl. 09:29 #

    Jeg fikk denne drakten av onkelen min, det må ha vært i 1983. Jeg var sju år og lett påvirkelig, og siden den gang har Tottenham vært laget. (Men kan ikke si at jeg følger dem så nøye nå lenger.)

    Mange år senere, da jeg for lengst hadde vokst ut av den, begynte søstera mi å bruke trøya på skolen. Hun var ikke interessert i fotball, men syntes den var så fin.

    Hvor den er nå, vet jeg dessverre ikke.

si din mening

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: