Kameruns ermeløse eventyr

Jeg tenkte å starte med en slags gjennomgang av draktsamlingen min, som nå teller rundt 50 drakter. Jeg har ingen klare regler for hva jeg samler på, utenom at draktene må være fine, og at det er helt uaktuelt med Rosenborg, Manchester United og Brann.

Drakten jeg skal fokusere på i dag, er av den kontroversielle typen. Så kontroversiell at FIFA faktisk bannlyste den da Kamerun ønsket å spille med den i VM i Japan og Sør-Korea i 2002.

(fortsetter under bildet)

Kamerun og Puma har lenge hatt et helt spesielt forhold, og da Kamerun trengte ny drakt til Afrika-mesterskapet i 2002 (som de for øvrig vant), kom Puma opp med nyskapningen ermeløse drakter. På muskuløse Kamerun-spillerne ble det en umiddelbar slager, men FIFA syntes ikke det var bra. Hvor skulle nå FIFA-logoen sys fast under VM? Det endte med at Kamerun spilte VM med sorte ermer – med FIFA-logo.

Krangelen endte ikke der. I 2004 hadde Puma kommet opp med nok en nyskapning til Afrika-mesterskapet – Kamerun spilte i drakter der overdel og bukse hang sammen! FIFA protesterte nok en gang, og insisterte på at det i reglene sto at drakt og bukse skulle være separat. Kamerun fikk en bot på 150.000 dollar og ble trukket seks poeng i kvalifiseringen til VM i 2006, men etter at de føyde seg, ble straffen trukket tilbake.

(fortsetter under bildet)

Jeg synes FIFA her viste en alt for steil holdning. Puma hadde kommet med noe nytt, og jeg kan ikke se faren med at spillerne hadde en slags trikot på seg. Det var et effektivt middel mot holding, og det vil jo selv FIFA til livs. Siden FIFA var såpass strenge den gang, er det nok lenge til noen andre prøver noe lignende – noe som er synd.

Jeg valgte å ta den helt ut da jeg bestilte drakten på nett, og fikk trykket på 71 Aarre. Det gjør at drakten blir helt spesiell, og en av dem jeg er mest fornøyd med i samlingen min.

Jeg ble også positivt overrasket da jeg fikk drakten i hendene, for Puma klarte å få med en rekke spennende detaljer på så liten plass – som nasjonalfargene i kragen og Puma-stripen i grønt som umerkelig snirkler seg nedover sidene.

Vil du se hele draktsamlingen min (minus en Liverpool-drakt som foreløpig ikke er lagt inn), kan du se den her:

DRAKTSAMLINGEN

Stikkord: , ,

Kategorier: Design, Fotballdrakter, Internasjonal, Puma

Forfatter:Eivind Aarre

Frontsjef Aftenbladet.no, driver i tillegg som draktblogger. eivind.aarre@gmail.com Twitter: @eaarre

rss, twitter, facebook, flickr

Abonner på RSS, følg oss på twitter, facebook og flickr!

Ingen kommentarer så langt.

si din mening

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: