Vikings draktsjokk

Et Viking uten Adidas blir rart. Nå blir det opp til Diadora å lage noe Viking-supporterne blir stolt av.

Viking har spilt i Adidas siden 1975, så en kan trygt si at det kom som et sjokk for meg og andre draktinteresserte da det ble kjent at Diadora skal levere drakter og annet utstyr til klubben fra neste år av. Vi har blitt så vant til at Viking spilte med de tre stripene at alt annet nesten var å anse som umulig. En kan hevde at det bare er klær og sko, men det er ikke tvil om at Viking vil framstå ganske så annerledes i 2011. Kanskje det vil gi Åge Hareide og spillerne en ny giv i jakten på medaljer?

Hva kan vi så vente oss av en Viking-drakt laget av Diadora?

Forhåpentligvis blir drakten ren og fin (så langt det lar seg gjøre med all reklamen), og for supporterne vil det også være viktig at det er en design som ikke brukes av alle andre klubber.

Det er lovende at Viking har blitt lovet et spesialdesign, og jeg håper at Viking tar med de rette folkene på råd når drakten skal utformes. En trend i engelsk draktdesign er at en tar et blikk tilbake i historien når dagens drakter skal designes. Umbro har for eksempel tatt med elementer fra 70-tallets design når de har laget Manchester Citys drakter. Som den ualminnelig flotte hvite tredjedrakten, der sponsoren til og med har gått med på å flytte sin logo slik at draktens design kommer godt fram.

Et slikt designelement som trygt kan vurderes for en Viking-drakt, er den runde halsen med striper slik den var på drakten i 1973 og 1974.

Jeg er likevel redd for at det blir for mye striper og staffasje på drakten. Diadora har draktene til blant annet Lillestrøm og Hønefoss i dag, og ingen av dem kan sies å være vakre.

Når jeg ser tilbake på Vikings tid med Adidas, skiller to drakter seg ut i hver sin retning. 2001-drakten er nok tidenes Viking-drakt. Den var spesiallaget av Adidas, og hadde preg av både retro og modernitet på én gang. Det hjalp veldig at det ikke var striper på ermene.

I negativ retning skiller 2006-drakten seg ut. Hovedgrunnen til det er at dette var en design som ble hentet rett fra en katalog – det kunne vært et hvilket som helst bedriftslag som spilte med disse draktene. Det var heller ikke bra da Viking i 2007 lanserte ny drakt som nesten var helt lik den året før, i tillegg til at den var mer grå enn blå …

Jeg har skjønt det slik at Viking planlegger å lansere drakten like før seriestart neste år. Der mener jeg at det gjøres en feil. Se på Brann, som skiftet til Kappa 1. desember 2006, og fikk et veldig løft i salget før julehandelen. Nå kommer Viking-drakten i mars, og klubben går glipp av økt salg av Vikings nye drakt som julegave. Oppfordringen er herved gitt.

Vikings 2001-drakt.

Stikkord: , ,

Kategorier: Adidas, Design, Diadora, Eliteserien, Fotballdrakter

Forfatter:Eivind Aarre

Frontsjef Aftenbladet.no, driver i tillegg som draktblogger. eivind.aarre@gmail.com Twitter: @eaarre

rss, twitter, facebook, flickr

Abonner på RSS, følg oss på twitter, facebook og flickr!

One Comment den “Vikings draktsjokk”

  1. @DagIdarJ
    30. september 2010 kl. 10:35 #

    Forstod det sånn av artikkelen i Aftenbladet at det blir lite kvitfarge på neste års drakt. Eg synes det høyres lovande ut. Det einaste eg reagerte på var lanseringsdatoen. Det er absolutt ingen grunn til å vente til seriestart. Få drakten i butikken til julehandelen startar!

si din mening

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: