Hvorfor kjøpe pølseskinn-draktene?

Tettsittende drakter like de som spillerne bruker har blitt en dyr og voksende trend de siste årene. Men hvorfor vil flere og flere supportere gå rundt med drakter så trange som pølseskinn?

15 BILDER I BILDEGALLERIET UNDER! TRYKK PÅ BILDET I BILDEGALLERIET FOR Å STOPPE VED HVERT ENKELT!

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Det er en dårlig bevoktet hemmelighet at de aller fleste fotballdraktene som selges til supporterne på langt nær er helt like de spillerne bruker. Det handler først og fremst om at stoffet i spilernes drakter er av en annen kvalitet, at ofte merkelapper inne i draktene er tatt bort for å ikke irritere spillerne, og at logoer er av en bedre og ofte lettere kvalitet enn på supporter-draktene.

EKSTERN LENKE: Mer om forskjellen på replica-draktene og spillerdrakter finner du her!

Noen merker har i flere år solgt drakter like de spillerne bruker, men det har stort sett vært i små kvanta, og disse draktene har fort blitt samleobjekter. Aller dyrest er selvfølgelig drakter som har blitt brukt i kamp, men de koster vanligvis flere tusen kroner, og mange av dem blir auksjonert bort for veldedige formål. Selv fikk jeg i 2003 fatt i en autentisk Brasil-drakt fra året før, Nike-drakten med to trøyer i ett som det fort ble slutt på fordi det ytre laget fort ble ødelagt på sidene.

Mer eksplosive spillere

Høsten 2009 skjøt imidlertid trenden med autentiske spillertrøyer fart, da Adidas begynte å bruke kompresjonsteknologien Techfit med Powerweb i sine drakter. Først ute var Frankrike og Russland, som brukte Techfit-drakter i playoff-kampene for å komme til VM i Sør-Afrika. Det var da TPU-båndene (døpt Powerweb av Adidas) bak på ryggen, langs sidene og foran på drakten kom. Adidas hevder at båndene øker en spillers eksplosive energi, og viser til tester om at personer som har brukt drakter med disse båndene har hoppet høyere og sprintet raskere.

BLOGGEN FORTSETTER ETTER BILDENE

Climacool-drakt til venstre, sammen med Techfit-drakt, begge på undertegnede. Takk til Elliot Kim Jørpeland for utlån av Climacool-drakt.

Forskjellen mellom draktene er mest slående fra siden.

Hvor viktige disse såkalt Powerweb-båndene er, har jeg mine tvil om. Faktum er at da Chelsea og Liverpool gikk over til Techfit-drakter før 2010/11-sesongen, var det med drakter der båndene ikke var med. Heller ikke denne sesongen er det TPU-bånd på Chelsea og Liverpools drakter.

Techfit-draktene består ellers av to forskjellige stoffkvaliteter. Foran og bak på drakten er laget av Climacool, mens sidene og deler av ermene består av det elastiske Techfit-stoffet, som blant annet inneholder Spandex. Utenom Chelsea og Liverpool har også Techfit-draktene Powerweb-båndene.

BLOGGEN FORTSETTER ETTER BILDENE

Illustrasjon av hva de forskjellige delene av en Techfit-drakt består av.

Hovedstoffet i drakten er Climacool.

Lett å se at sidene på drakten er laget av Techfit. På en replica-drakt vil det stå Climacool på dette stedet.

Techfit-draktene kom snart for salg, men i begrensede opplag og med priser langt over de allerede dyre replica-draktene. For en ny Techfit-drakt må du regne med å betale over 1000 kroner, og da er spørsmålet om det er vits å bruke så mye penger på en drakt som er såpass tettsittende. Her hjemme har Vålerenga-spillerne mulighet til å bruke Techfit-drakter, men så langt har jeg ikke sett muligheten for supporterne til å kjøpe slike.

I rettferdighetenes navn må en føye til at draktene kom i spesielle bokser, og med en del ekstra – som et kapteinsbind eller en liten vimpel med stoff fra en drakt som hadde blitt brukt i en kamp sesongen før. Denne sesongen er det imidlertid slutt på disse boksene, stort sett, og Techfit-draktene kommer i stedet i en slags dresspose, ikke ulik dem som brukes når en skal ut og reise med en dress i bagasjen.

EKSTERN LENKE: Nettdebatt om Techfit-draktene, mye gode tips her om hvor en kan kjøpe dem

Selv har jeg to Techfit-drakter, Liverpools hjemmedrakt og Argentinas drakt som ble brukt under VM i 2010. Jeg er svært fornøyd med begge to. Jeg liker den tettsittende stilen, på tross av at disse to draktene avslører at jeg nok burde trent litt mer. For de som er i tvil, så er dette virkelig tettsittende drakter. Særlig Argentina-drakten, som også har Powerweb-båndene, sitter som klistret til kroppen.

Spillerne kan velge

Omfanget av Techfit-draktene som er lagt ut for salg før denne sesongen (blant annet er det mulig å få tak i Liverpools bortedrakt i tettsittende variant) tyder på at etterspørselen etter slike drakter er stor. Betalingsvilligheten blant supporterne er altså til stede. Mange supportere synes nok det er fint med like drakter som spillerne, men mange er nok også som meg, som synes disse draktene rett og slett er fine. Se for eksempel profilbildet av de to Argentina-draktene lenger oppe, så skjønner dere kanskje hva jeg mener.

VIDEO: UNBOXING AV AC MILANS TECHFIT-DRAKT FRA FORRIGE SESONG:

Det er også verd å merke seg at spillerne i lag med Techfit-drakter kan velge om de vil spille i de tettsittende Techfit-draktene eller litt løsere Formotion-draktene (som har samme type stoff, men ikke er like tettsittende. Formotion-draktene har heller ikke Powerweb-båndene). Lionel Messi er for eksempel såvidt jeg har sett ingen tilhenger av Techfit, og bruker Formotion-drakter når han spiller for Argentina.

EKSTERN LENKE: Mer om Adidas-draktene finner du her!

De andre store merkene har også kommet på banen med mulighet for supporterne til å kjøpe spillerdrakter. I forbindelse med det afrikanske mesterskapet i januar 2010 kom Puma på banen med tettsittende spillertrøyer for de beste afrikanske landene, flere av dem er svært tettsittende. Disse draktene er det svært vanskelig å få tak i. Denne var en av de svært få jeg fant.

Nike selger også autentiske Dri-Fit-versjoner av draktene til Manchester United, Frankrike og Brasil – blant annet. Selvfølgelig til priser noen hundre kroner høyere enn replica-trøyene.

Et merke som Umbro har til nå ikke satset på salg av autentiske spillertrøyer til supporterne. Får de andre merkene fortsatt suksess med å selge såpass dyre drakter, vil nok også Umbro kaste seg på. Mitt tips da er at Umbro går over til Dri-Fit-drakter til spillerne, siden Nike jo eier Umbro.

NETTBUTIKKER SOM SELGER TETTSITTENDE DRAKTER:

Classic Football Shirts (tilbud på utgåtte Frankrike- og Chelsea-drakter)

Subside Sports (lite utvalg nå, men øker trolig utover sesongen)

World Soccer Shop (husk at dette sendes er USA, så det blir dyr frakt, og kan ta lang tid. Argentina-drakten brukte for eksempel fem uker i posten)

Det er også verd å prøve hos de enkelte klubbene hvis du ikke finner det du leter etter. Har du gode tips, er det bare å skrive i kommentarfeltet!

UPDATE: Nå har jeg mottatt Frankrikes bortedrakt i Techfit i langermet versjon som jeg kjøpte fra Classic Football Shirts. Veldig fornøyd med den, særlig siden den ble solgt for 35 pund.

ER DU VILLIG TIL Å BETALE OVER 1000 KRONER FOR EN TETTSITTENDE SPILLERDRAKT?

Stikkord: , , , , ,

Kategorier: Adidas, Design, Fotballdrakter, Internasjonal, Nike, Premier League, Puma

Forfatter:Eivind Aarre

Frontsjef Aftenbladet.no, driver i tillegg som draktblogger. eivind.aarre@gmail.com Twitter: @eaarre

rss, twitter, facebook, flickr

Abonner på RSS, følg oss på twitter, facebook og flickr!

4 kommentarer den “Hvorfor kjøpe pølseskinn-draktene?”

 1. M
  23. august 2011 kl. 18:50 #

  Er litt unødvendig me disse draktene, mn kan være greit vis du ønsker en mer tettsittende drakt. Er du heldig har laget ditt kappa drakter å da blir ikke dette noe problem….

 2. Eirik
  23. august 2011 kl. 19:58 #

  fordi det finnes folk med sørre «kasse» enn magen. mer biceps enn fett. jeg elsker disse draktene.

 3. 24. august 2011 kl. 01:17 #

  Veldig gøy blogg dette her 🙂
  «Synd» du har mindre drakter enn undertegnede da (hvis di du har er di du har bilde av) 😉

 4. Pato
  5. desember 2011 kl. 18:46 #

  Må si jeg syns Pato virker dritkul i Milan techfit. Men så kjøpte jeg med drakta i M for rundt 2000(!) kr. Jeg som er lang og slank så ut som den julepølsa. Burde nok kjøpt L, for de ser så sykt kule ut!

si din mening

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: