Derfor er Umbro-draktene så like

I min gjennomgang av eliteseriedraktene 2011 var jeg negativ til at fem Umbro-lag spilte i helt likt grunndesign. Jeg fant ut at jeg skulle undersøke dette nærmere. Personlig synes jeg det er litt nedslående når det viser seg at følgende lag i eliteserien, 1. divisjon og toppserien for kvinner spiller i akkurat samme Umbro-design:

Start, Molde, Fredrikstad, Aalesund, Haugesund, Bryne, Asker, Mjøndalen, Kongsvinger, Hødd, Nybergsund, Kolbotn, Klepp og Trondheims/Ørn (!).

Aalesund, Fredrikstad, Haugesund, Molde og Start har alle samme grunndesign i år.

Når en da legger til følgende som spiller med forrige design:

Sogndal, Randaberg, Ranheim, Arna-Bjørnar, Lillestrøm kvinner, Amazon og Sandviken,

og legger til Sarpsborg, som har et litt eget design, kommer en til at 22 av 44 lag i norsk toppfotball spiller i mer eller mindre to forskjellige Umbro-design.

Jeg synes dette ikke er så veldig bra. Det gir en unødvendig uniformering. Når en ser alle de fine Umbro-draktene i andre deler av verden, synes jeg det er rart at Umbro-landet Norge skal bli «avspist» med kun to forskjellige design.

Derfor lar jeg markedssjef Geir Nordahl i Scantrade, som fører Umbro i Norge, komme til orde.

Geir Nordahl er markedssjef i Scantrade.

Draktbloggen (DB): Er det bevisst at alle Umbro-lag i norsk toppfotball skal ha likt grunndesign?

Geir Nordahl (GN): I Norge har vi egen designer som lager de ulike klubbdrakter som brukes i Norge. Med over 750 klubber i landet på kontrakt er det viktig for oss å få et system som gjør at gjenkjennelse på dette er stor. I år er vi så heldige å ha 7 lag i tippeligaen, og av disse er 5 allerede på Diamond (red.anm: Designet som er nytt i år kalles Diamond) og Sarpsborg kommer i løpet av kort tid. Det er kun Sogndal som ikke bytter denne våren, og det skyldes et ønske fra dem om å avvente til neste sesong. Vi i marked ønsker at alle topplagene skal bruke dette designet – det gir bedre synlighet og ikke minst fokus som igjen gjør at lagene nedover identifiserer seg med disse lagene og vi får økt etterspørsel etter denne modellen.

DB: Har klubbene fått noen alternativ?

GN: I år har vi valgt å ha fokus på Diamond på alle våre topplag. Tidligere har de fått laget egne design på enkelte lag – men med nedadgående salg på supporterutstyr i Norge og ikke minst et større fokus på fabrikkene på antall drakter som må bestilles, har vi sammen med klubbene gjort det slik. Flere av lagene har valgt egne farger og egne typer på andre- og tredjedrakten sin. Start har for eksempel valgt en sort og gul tredjedrakt – dette har medført økt salg og etterspørsel for dem.

DB: Er det noen klubber som har kommet til dere med ønske om spesialdesignede drakter?

GN: I år har vi ikke opplevd det som en viktig faktor for klubbene. I eget design er det vel bare Sarpsborg som har egne drakter i år. Resten er fornøyd med de drakter vi har laget i år.

DB: Er det aktuelt med egne Tailored-drakter for norske lag? Umbro har jo de siste årene markert seg med flere flotte drakter – Man. Citys tredjedrakt er jo direke vakker.

GN: Internasjonalt så er det Umbro UK som styrer Tailored-draktene og oppsett av dette. I Norge er det kun landslaget vi kan utstyre med disse draktene. I fjor fikk enkelte tippeliga-lag Tailored som oppvarmingsdresser, t-skjorter og shorts til trening. Utover det så har vi ikke laget dette til lagene våre.

DB: Hvorfor har Umbro returnert til diamantradene på ermer og bukser? Er ikke det veldig gammeldags?

GN: Vår designer har valgt å bruke dette i den nye serien vår og mener da at dette er noe som har vært typisk for Umbro i mange år og derfor var noe han ønsket å ta med igjen i designet. Umbro er som du sikkert vet helt tilbake fra 1924 og mange av design som har vært tidligere har brukt diamantradene. Dette er på samme måte som Adidas bruker sine striper helt bevisst i sine design.

Konklusjonen min etter dette, er at Umbro har en helt annen filosofi når det gjelder draktdesign og forholdet mellom topp og bredde, enn for eksempel Diadora. Ilona Jambor i Diadora sa jo nylig til Draktbloggen at de var helt bevisste på at topplagene skulle ha spesialdesignede drakter, mens bredden kunne velge fra katalog. I Umbro velger alle lag fra katalog, med noen få justeringer for topplagene i forhold til hvilke farger som kan velges. (Som Starts nye svarte tredjedrakt).

Dere kan jo gjette hvilken filosofi jeg har mest til overs for. På den andre siden er Umbro den største aktøren på fotballdrakter i Norge, og å forvente at de lager 22 spesialdesignede drakter, er å tro litt vel mye på en mann med hvitt skjegg og rød frakk fra Nordpolen.

Stikkord: , , , ,

Kategorier: 1. divisjon, Design, Eliteserien, Fotballdrakter, Umbro

Forfatter:Eivind Aarre

Frontsjef Aftenbladet.no, driver i tillegg som draktblogger. eivind.aarre@gmail.com Twitter: @eaarre

rss, twitter, facebook, flickr

Abonner på RSS, følg oss på twitter, facebook og flickr!

4 kommentarer den “Derfor er Umbro-draktene så like”

 1. Kristian
  2. mai 2011 kl. 08:48 #

  Det er EN ting jeg skulle ønske det var standard på i Tippeligaen, og det er at navnet på spilleren er øverst på ryggen, og ikke reklame. Unntatt det skulle jeg ønske de brukte litt fantasi. Kan ikke fordra Adidas drakter, da de 3 stripene er altfor dominerende, og Umbro draktene er direkte kjedelige og fantasiløse. Trist.
  Men så er vi i en pengesparende periode i norsk fotball også.

 2. Thorvald
  16. mai 2011 kl. 13:14 #

  Umbro(scantrade) har alltid vært GØRR KJEDELIGE på draktfronten. Det har alltid irritert meg. Nå etter dette innlegget får jeg forklaringen og da skjønner jeg d hele. Må si det er stooor klasseforskjell på umbro i UK og i Norge. Jeg er bare sjeleglad for at mitt RBK ikke har umbro, selv om ikke adidas er de mest sprellske på draktfronten. Når to umbro lag møtes i eliteserien, får jeg en litt norway cup/ 3.divisjonsfølelse.
  Skjønner ikke at klubbene vil ha umbro. Du får jo kjøpt identiske umbrodrakter uten trykk på XXL til 49,90…

  Takk for en kjempebra blogg. Umbro og diadora innleggene har vært utrolig bra. Tips: skaff deg domenet draktbloggen.no og antall treff vil øke drastisk( få husker om d var .blogg .blogspot .wordpress ) Også bør du ordne slik at det er flere saker som vises på fremsiden, ikke bare den siste. Lykke til videre, venter på flere artikler 🙂

 3. Helge S.
  16. juni 2011 kl. 11:55 #

  Jeg kan ikke fatte å begripe at scantrade velger denne forferdelige strategien, de undergraver hele Umbromerket som de har lisensen til i Norge.
  Hele poenget med å sponse topplag er at de skal være flaggskip som spillere på lavere nivåer og barn skal se opp til.
  Med sin strategi gjør Umbro det motsatte, kunne aldri funnet på å kjøpe merket for draktene de har i Tippeligaen ser forjævlig billig ut. Draktsalget må jo også stupe for klubbene pga dette, du får ikke noe klubbfølelse av en drakt som også brukes av Rønnefjord IL G-13.
  Umbro er egentlig et bra merke, se Englands drakter eller Bilbaos. Umbro UK, si opp avtalen med disse gjøkene i Scantrade før dere ødelegges for alltid!

 4. Eskil
  15. september 2011 kl. 06:06 #

  kolbotn spiller i diamond også

si din mening

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: